KENDİN YAP

30 Ekim 2021

Cadılar Bayramı’nın İkonik Simgesi Bal Kabağının Faydaları ve Zencefilli Bal Kabağı Çorbası Tarifi

Cama vuran minik yağmur damlaları, kapalı ve bulutlu hava, kısalan günler, sararan yapraklarla birlikte sonbahar mevsiminin en romantik zamanlarındayız. Kızılın bin bir tonuna bürünmüş doğanın kırmızıdan sarıya, kahverengiden turuncuya değişen renklerine şahit olmanın verdiği huzur ve mutluluğun baş aktörleriyse turuncu renkleri ve sevimli şekilleriyle hiç şüphesiz bal kabakları! Canlı turuncu renkleri ve estetik görünümleriyle sonbahar dekorasyonlarının en sevilen öğelerinden olan bal kabakları, son yıllarda ülkemizde de kutlanan Cadılar Bayramı’nın da ikonik simgesi olarak biliniyor.

19. yüzyıldan kalma Pagan geleneklerinden biri olan Hasat Bayramı sırasında evleri ziyaret ettiklerine inanılan kötü ruhları korkutup kaçırmak için kullanılan, günümüzdeyse farklı surat ifadeleriyle oyularak Cadılar Bayramı’nın ruhunu yaşatmak için eğlenceli bir dekorasyon öğesi haline gelen bal kabakları; Cadılar Bayramı’ndaki dekoratif kullanımlarının ötesinde sağlık için sunduğu faydalarla da sonbahar sofralarının en lezzetli besinleri arasında yer alıyor.

Sonbaharın Gözdesi Bal Kabağının Faydaları
Turuncudan sarıya farklı renkleri ve boyutlarıyla evlerimizde Cadılar Bayramı ruhunu yaşatmak için dekorasyon amaçlı kullandığımız bal kabağı; zengin besin değeri; vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle sonbahar aylarında tüketebileceğimiz en lezzetli ve faydalı besinlerden biri.

Gelin, balkabağının sağlığımız için sunduğu faydaları biraz daha yakından inceleyelim;

1. Güçlü bir antioksidan olan beta karoten kaynağıdır

Havuç, tatlı patates, turunçgiller gibi turuncu sebze ve meyvelerde bolca bulunan ve vücutta A vitaminine dönüşen beta karoten, bal kabağına da turuncu rengini veren, güçlü bir antioksidan olarak biliniyor. Vücuttan serbest radikallerin uzaklaştırılmasını sağlayan ve başta bağışıklık sistemi olmak üzere tüm sistemlerin doğru çalışmasını destekleyen beta karoten yönünden zengin bal kabağını tüketmek, vücudun hastalıklardan korunmasına, hücre hasarının engellenmesine ve bu yolla hücre yenilenmesine katkıda bulunuyor.

2. Bağışık sistemini destekler

Bal kabağı, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek vitaminlerce de son derece zengin bir besin. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve enfeksiyonlarla savaşılmasına yardımcı olan A vitaminin yanı sıra, beyaz kan hücresi üretimine destek olan, bağışıklık hücrelerinin daha iyi çalışmasını sağlayan ve hastalıkların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olan C vitamini ve bağışıklığı destekleyen E vitamini, demir ve folat mineralleri de bal kabağında bolca bulunuyor.

3. Göz sağlığını iyileştirir

A vitamini eksikliği görme duyusunun zamanla işlevlerini gerçekleştirememesinin en önemli nedenlerinden biri olarak biliniyor. Beta karoten içeriğiyle bal kabağı, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu A vitaminini üretmesine ve bu yolla görme fonksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Bal kabağı aynı zamanda katarakt riskini azalttığı bilinen iki bileşik olan lutein ve zeaksantinin en iyi kaynaklarından biri.

4. Kilo vermeye yardımcı olur

Bal kabağıyla yapılabilecek yüzlerce tarif arasından damak zevkinize uygun yemeklerle ve hafif tatlılarla, lezzetten ödün vermeden kilo verebilmeniz mümkün. Bal kabağı mikro besin öğelerince zengin olmasına karşın kalorisi son derece düşük olan meyvelerden biri. Yaklaşık %95’i su olan ve 100 gramı sadece 20-25 kalori arasında olan bal kabağı, zengin lif içeriğiyle uzun süreli tokluk hissi de sağlayarak hızlı ve sağlıklı şekilde kilo verilmenize yardımcı olabilir.

5. Kalp ve damar sağlığını destekler

Bal kabağında bol miktarda bulunan potasyum minerali, kan basıncının dengelenmesinde ve kalp krizi riskinin azaltılmasında rol oynayan en önemli minerallerden biri. Kalp sağlığını destekleyen potasyum ve C vitaminin yanı sıra bal kabağı, kötü kolesterolün (LDL) oksitlenmesine ve damar tıkanıklığının önlenmesine yardımcı olan antioksidanlar yönünden de son derece zengin.

6. Kemik ve kaslardaki hasarın giderilmesine yardımcı olur

Bal kabağının potasyum yönünden zengin olması sadece kan basıncının düzenlenmesi ve kalp sağlığının korunması konularında değil, kemik ve kas hücrelerinin onarılmasında son derece fayda sağlayan özelliklerinin başında geliyor. Aktif olarak spor yapan kişilerin beslenmelerine dahil etmeleri gereken meyvelerden bir olan bal kabağı, son derece iyi bir toparlanma dönemi besini olarak biliniyor.

Zencefilli Bal Kabağı Çorbası

Bal kabağı sağlık açısından sunduğu tüm bu faydaların yanı sıra, kolay pişirilebilir olması ve sebze yemeklerinden çorbalara, tatlılardan smoothilere farklı formlarda tüketilebilmesiyle özellikle sonbahar aylarında beslenme düzeninde keyifle tüketilebilecek besinlerden biri. Bal kabağının lezzetini zencefilin zengin aromasıyla birleştiren maharetli şeflerimizin özel tarifiyle, soğuk sonbahar ve kış günlerinde içinizi ısıtacak nefis Zencefilli Bal Kabağı Çorbası’na mutlaka bir şans vermenizi öneriyoruz.

Malzemeler:
• 500 gr bal kabağı
• 1 litre su
• 250 ml. Hindistan cevizi sütü
• 1 yemek kaşığı taze zencefil
• 1 diş sarımsak
• Tuz, karabiber, toz kırmızı biber
• Taze kekik

Yapılışı:

1. Bal kabağının kabuklarını soyup çekirdeklerini ayırarak iri parçalar halinde dilimleyin.
2. Dilimlediğiniz bal kabaklarını fırın tepsisine dizin ve 1 su bardağı kadar su ekleyerek 180 derece fırında 40 dk pişirin.
3. Pişirdiğiniz kabakları, sarımsağı ve taze zencefili blender yardımıyla püre haline getirerek karıştırın.
4. Püre haline gelen bal kabaklı karışımın üzerine 1 litre suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
5. Kaynamasıyla birlikte önce Hindistan cevizi sütünü ekleyin ve diğer malzemeleri ilave ederek ağzı kapalı şekilde, kısık ateşte pişmeye bırakın.
6. Hafif koyu hale geldiğinde çorbanız servis haline gelmiş olacaktır.
7. Zencefilli bal kabağı çorbanızı kızarmış mini ekmek kıtırları ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Benzer Yazılar

Reservation Background